Gmina Miasta Gostynina - oficjalna strona

Menu

Treść strony

Tradycyjne gostynińskie potrawy

Regionalne produkty, jak wiadomo związane są z konkretnym obszarem geograficznym i charakteryzują się szczególnymi cechami. Często wynikają ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych danego regionu. W okolicznych lasach mieści się dziewięć rezerwatów przyrody obfitujących w borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki, kurki czy opieńki. Grzybiarze chętnie odwiedzają tereny leśne, zbierając grzyby wykorzystywane w kulinariach.

Na wniosek Fundacji Dobrych Serc „tak” dnia 24 lipca 2018 roku gostynińskie grzyby smażone zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych pod nazwą „grzyby smażone gostynińskie”. Lista prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych. Wpis ten jest efektem działania pod hasłem: Smakołyki Ziemi Gostynińskiej, które realizowane było w 2016 roku przez Fundację Dobrych Serc „tak” i Gostyniński Uniwersytet Trzeciego Wieku i Miejskiego Centrum Kultury w Gostyninie w ramach upowszechniania produktów tradycyjnych i regionalnych w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”. Pomysłodawcą tej inicjatywy była Magdalena Garstka.

Uzyskanie wpisu grzybów smażonych na Listę Produktów Tradycyjnych zainspirowało członków Fundacji Dobrych Serc „tak” do napisania i zrealizowania następnego projektu pt.: „Gostynińskie grzyby smażone produktem tradycyjnym Ziemi Gostynińskiej” w ramach konkursu ogłoszonego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego w 2018 roku z zadań publicznych w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”, zadanie 16.

Głównym celem projektu było zwiększenie popularności produktów tradycyjnych i lokalnych na Mazowszu, propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz wydanie niskonakładowych, niekomercyjnych książek na temat produktów tradycyjnych i lokalnych Mazowsza oraz Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.

Zadanie publiczne zrealizowane zostało 16 września 2018 roku na Zamku Gostynińskim przez studentów Gostynińskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku przy współpracy Fundacji Dobrych Serc „tak”, Urzędu Miasta Gostynina i Miejskiego Centrum Kultury w Gostyninie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa pod nazwą "Cudze chwalicie .... skarby dziedzictwa Ziemi Gostynińskiej".

Studenci GUTW przygotowali między innymi: smażone grzyby, grzyby z kaszą/ryżem, śledzie z grzybami, grzyby smażone w muszelkach, zupę grzybową babci Balbiny, sałatkę z grzybów, grzyby smażone (konserwowe), pirogi z grzybami, krokiety z grzybami, wątróbka z serca, grzybowe serca, grzyby smażone w śmietanie, grzyby smażone z jajkiem, kopytka z grzybami smażonymi, kotleciki grzybowe, grzyby z kapustą, paszteciki domowe, pierogi z grzybkami i mięsem, jaja faszerowane z grzybami.

W trakcie realizacji uczestnicy nabyli nowe umiejętności, ale również zdobyli wiedzę z zakresu produktów tradycyjnych i regionalnych. Wykazali większe zainteresowanie tradycjami kulinarnymi Mazowsza, a zwłaszcza Ziemi Gostynińskiej. Wspólne działania stanowiły bardzo istotny element budowania tożsamości kulturowej. Działania projektowe włączyły uczestników do wspólnych przeżyć. Nauczyły bycia wśród innych i z innymi, spowodowały rozumienie wspólnych sensów, wartości i symboli. Projekt ten zrodził spójność społeczną, zaufanie, lojalność i solidarność między ludźmi, bo przecież kultura, a zwłaszcza ta związana z kulturą jedzenia ma moc tworzenia poczucia wspólnoty, a dodatkowo działania projektu rozpowszechniają produkt tradycyjny.

Studenci GUTW w trakcie realizacji zadań rozwinęli swoje kulinarne pasje i każdy znalazł coś dla siebie. To była dobra okazja do spotkań, dyskusji i wymiany doświadczeń. Pocieszający jest fakt, że społeczeństwo coraz częściej zwraca się w kierunku kuchni tradycyjnej, opartej na dobrych produktach.

Gostynińskie grzyby smażone, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych dają szansę na rozwój i promowanie Ziemi Gostynińskiej. Efektem tego działania jest książka pt.: „Gostynińskie grzyby smażone produktem tradycyjnym Ziemi Gostynińskiej”.

Międzypokoleniowe gotowanie potraw tradycyjnych i regionalnych Ziemi Gostynińskiej to kolejny projekt realizowany przez Fundację Dobrych Serc „tak” oraz studentów GUTW w ramach konkursu ogłoszonego przez Zarząd Województwa Mazowieckiego w 2018 roku z zadań publicznych w obszarze „Upowszechnienie produktów tradycyjnych i regionalnych z listy produktów tradycyjnych i regionalnych z Mazowsza oraz pretendujących do wpisu na listę poprzez organizowanie lub uczestnictwo w szkoleniach, festiwalach, warsztatach, konferencjach i imprezach plenerowych zadanie 17.

Główny cel projektu został osiągnięty ponieważ upowszechniono produkty tradycyjne i regionalne z listy produktów tradycyjnych i regionalnych z Mazowsza w trakcie zorganizowanych działań międzypokoleniowych takich jak: szkolenia, warsztaty i impreza miejska w Klubie Seniora "Parostatek" w Gostyninie. Efektem pracy uczestników zadania jest książka pt. "Smakołyki Ziemi Gostynińskiej", na temat produktów tradycyjnych i regionalnych na Mazowszu z uwzględnieniem Ziemi Gostynińskiej.

Zostały zorganizowane warsztaty z zakresu wytwarzania żywności metodami tradycyjnymi pod hasłem "O nakarmieniu duszy i ciała", które propagowały zdrowe odżywianie. Zaprezentowano i promowano tradycyjne potrawy, wypieki i nalewki podczas imprezy miejskiej. Nastąpiła integracja międzypokoleniowa podczas warsztatów kulinarnych, gdzie popularyzowano wiedzę o smakołykach Ziemi Gostynińskiej i rozbudzono zainteresowania kulinarne. Adresaci zadania publicznego to studenci Gostynińskiego Uniwersytety Trzeciego Wieku oraz mieszkańcy Gostynina z Klubu Seniora „Parostatek” w Gostyninie. Efektem tego działania jest książka pt.: „Smakołyki Ziemi Gostynińskiej”.

Joanna Renata Syska

  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy
  • Tradycyjne potrawy

wstecz

Banery

Stopka

Kontakt

Położenie urzędu

[obiekt mapy] Mapa Miasta Gostynina

Położenie urzędu

[obiekt mapy] Mapa Miasta Gostynina

Urząd Miasta Gostynina
ul. Rynek 26
09-500 Gostynin
tel.: 24 236 07 10
fax.: 24 236 07 12
e-mail: um@gostynin.pl

Szczegółowy kontakt